Älä usko mitä tiedotusvälineet tai viranomaiset kertovat, vaan ajattele itse omilla aivoillasi.

Valtion ydintehtävien kriittinen tarkastelu veronmaksajien näkökulmasta olennaisten ja epäolennaisten esimerkkien avulla.

3.12.2010

Ratkaisu eläkepommiin - maksuton sairaanhoito vain 75-vuotiaaksi asti ja eläkeläisten etuja leikattava ?

Vuodesta 2010 alkaen suuret ikäluokat ovat siirtyneet ja siirtyvät seuraavat lähivuodet mittavissa määrin työelämän ulkopolelle, eikä heidän aiheuttamiensa menojen kattamiseksi löydy riittävästi tuottavaa työtä tekeviä veronmaksajia. Yli 65-vuotiaiden osuuden väestöstä arvioidaan nousevan nykyisestä 17 prosentista 27 prosenttiin vuoteen 2040 ja 29 prosenttiin vuoteen 2060 mennessä. Ei voi taas muuta kuin onnitella poliitikkoja hyvin hoidetusta työstä eli epäonnistuneesta perhepolitiikasta vuosina 1960 - NYT.

Tätä valtion taloudellista katastrofia kutsutaan leikkisästi termillä eläkepommi eli kohta meillä on niin paljon eläkeläisiä, ettei työtä tekevä väestö kykene elättämään itsensä ja oman perheensä lisäksi muita yhteiskunnan elättejä kuten eläkeläisiä. Tähän kun lisätään vielä muut elätit kuten kotimaiset kestotyöttömät, opiskelijat, varusmiehet, sekä maailmalta haalitut työttömät kulttuurinrikastajat ja huippuosaajat, niin huomataan, että Suomen taloudellinen huoltosuhde on täysin kuralla. Taloudellisella huoltosuhteella tarkoitetaan yhteiskunnallista suorituskyvyn mittaria, jossa lasketaan kuinka monta työvoiman ulkopuolella olevaa on yhtä työllistä kohti. Vuonna 2008 sataa (100) työtä tekevää kohdin löytyy 124,3 elätettävää. Tämä luku tulee kasvamaan ja sillä on myös merkitystä, että onko suurin osa noista elätettävistä vanhuksia vai tulevaisuuden työvoimaa eli lapsia, opiskeiljoita, varusmiehiä jne.

Tulee myös muistaa se, että kaikki työ ei ole tarpeellista, vaan ainoastaan tuottavaa työtä tekevät ihmiset elättävät itsensä lisäksi koko julkisen sektorin, työttömät, eläkeläiset, lapset ja muut. Koska kaikki ymmärtävät sen, että resurssit ovat rajalliset, niin kaikkien tulisi myös ymmärtää se, että velkarahalla rahoitettuja julkisen sektorin menoja on leikattava, tai muuten.

Valtion ja kuntien talouden parantamista ei auta korruptoitunut ja lapsien tulevaisuudesta piittaamaton valtiovalta, joka on haaskannut rahaa jo vuositolkulla taiteisiin, kulttuuriin, maahanmuuttoon, kehitysapuun, 90-luvun pankkikriisiin (jossa pankkien omistajat ja velkojat pelastettiin ja yritykset tapettiin sekä tuhottiin tuhansien perheiden tulevaisuus velkavankeudella), näennäisvihreisiin energiaratkaisuihin, sekä muuhun täysin järjettömään nykyisten ja tulevien tuottavaa työtä tekevien veronmaksajien taakkaa lisääviin kohteisiin. Lisää velkaa otetaan ensi vuodeksi 8 miljardia euroa, joilla kustannetaan kaikenlaista elämisen ja hengissäpysymisen kannalta täysin turhia asioita. Katsokaa alla olevast kuvasta mihin olemme menossa.

Edellä mainituista johtuen meillä on aivan pian edessä muutama ikävä valinta - jätetäänkö vanhukset hoitamatta, köyhät tukematta ja/vai kiristetäänkö veroja ja toivotaan, että nettoveronmaksajia vielä löytyy sen verran, että valtion velan (75mrd euroa, 50% BKT:sta) korkojen maksun lisäksi saadaan katettua edes peruspalvelujen kustannukset esim. maanpuolustus, terveydenhuolto, koulutus, poliisi ja pelastuslaitos.

Jos skenaario vaikuttaa jotenkin epärealistiselta, niin vilkaiseppa Suomen ikärakennetta (vuodelta 2005):


Kuvaajasta voi huomata, että suuret ikäluokat ovat siirtymässä eläkkeelle tänä vuonna (2010) ja siitä eteenpäin eläkeläisten määrä vain kasvaa. Eläkeiän nostaminen 65-vuoteen ei auta juuri mitään.
  • 1945 - 95 758
  • 1946 - 106 075
  • 1947 - 108 168
  • 1948 - 107 759
  • 1949 - 103 515
  • 1950 - 98 065 (elokuusta alkaen syntyvyyskäyrä alkoi olla pysyvästi alle 8 000 lasta/kk)
Vertailun vuoksi (lasta/vuosi)
  • 1990 - 65 659
  • 1995 - 63 067
  • 2000 - 56 742
  • 2005 - 57 745

Eläkeläisten määrä siis kasvaa huomattavasti verrattuna työikäisiin ja -kykyisiin eli taloudellinen huoltosuhde heikkenee huomattavasti. Tähän Suomen valtiolla ei ole yksinkertaisesti tällä menolla varaa. Ei auta vaikka kuinka paljon tuotaisiin saharan eteläpuolelta ihmisiä asumaan Helsingin keskustaan veronmaksajien rahoilla. Edes se ei ratkaise ongelmaa, vaikka kaikki työkykyiset suomalaiset saataisiin töihin, vaan leikkauksia on tehtävä tai sitten on otettava lisää lainaa - kuinka pitkään lainaa myönnetään (vrt. Kreikka, Irlanti, Portugal, Espanja...) ja onko lainan ottaminen järkevää ?

Terveydenhuolto maksulliseksi yli 75-vuotiaille vanhuksille !

Vuonna 2008 Suomen terveydenhuoltomenot olivat 15,5 miljardia euroa - 700 miljoonaa euroa enemmän kuin edellisenä vuonna. Nämä kustannukset tulevat vain kasvamaan, koska eläkeläisten osuus koko väestöön suhteutettuna kasvaa yli kymmenellä prosentiyksiköllä (nykyisestä 17 prosentista 27 prosenttiin vuoteen 2040 mennessä)!

Suomessa elinajanodote on noin 79 vuotta. Suurimmat kustannukset syntyvät viimeisinä elinvuosina tämän tutkimuksen mukaan:

"jopa 22–27 prosenttia vanhusten hoitoon kohdistetuista Medicaren vuotuisista korvauksista käytettiin 1990-luvun lopussa elämän loppuvaiheen hoitoon (Hogan & al. 2001; Hoover & al. 2002).
...kustannusten nousu alkoi näkyä jo yli 10 vuotta ennen kuolemaa siten, että kasvu oli ensin hitaampaa, mutta kiihtyi kuoleman lähestyessä. Kolmanneksi viimeisen ja viimeisen elinvuoden välillä kustannukset jo lähes seitsenkertaistuivat johtuen sairaalaan joutumisen todennäköisyyden jyrkästä noususta etenkin viimeisenä elinvuotena."

Eläkepommi on itseaiheutettu ongelma. Yli varojen elämisen sijaan suuret ikäluokat olisivat voineet harjoittaa sellaista perhepolitiikkaa, joka olisi kannustanut lasten hankintaan ja tasoittanut väestön ikärakennetta. Näin ei kuitenkaan tehty, joten miksi nykyisten ja tulevaisuuden veronmaksajien tulisi kärsiä vanhusten ja heidän valtaan äänestäneiden poliitikkojen tyhmyydestä ?

Jos valtion menoja on leikattava ja koska terveydenhuollon menot ovat yksi suurimmista menoeristä, niin leikataan sitten sieltä missä menoja syntyy paljon ja elinajanodotus on pieni. Olettamus siitä, että kaikkien ihmisten tulisi elää mahdollisimman vanhaksi yhteiskunnan varoilla ei ole mitenkään perusteltua. Ei elämän määrä korvaa laatua eikä viimeiset elinvuodet ole laadun kannalta mitään herkkua. Kalliita yhteiskunnan varoilla kustannettujen erikoishoitojen (33 % koko terveydenhuollon kustannuksista) saatavuutta yli 75-vuotiaille tulisi rajoittaa ja eutanasia pitäisi olla laillinen vaihtoehto kalliille ja kivuliaille viimeisille vuosille. Jos haluaa elää yli 75-vuotiaaksi, niin kustantakoon omat hoitonsa itse tai hakekoon rahoituksen hyväntekeväisyydestä, omilta lapsiltaan tai sukulaisiltaan.

Vanhusten sairaanhoidon kustannusten leikkausten lisäksi kaikista muista elämisen ja hengissäpysymisen kannalta turhista kuluista on myös leikattava !

  • Työttömät sosiaalitukien varassa elävät ulos kaupunkien keskustojen kalliista vuokra-asunnoista - niukka kansalaispalkka (esim 650€/kk) käyttöön ja työvoimatoimistobyrokratia lakkautettava. Kaikki harkinnanvaraiset tuet lopetettava. Työttömät töihin.
  • Eläkeläisiltä asumistuet pois ja minimieläke 950€/kk, jolla tulee tulla toimeen eli asua muualla kuin kaupungin keskustassa tai asua yhdessä muiden ihmisten kuten omien lapsien tai ystävien kanssa
  • Kansalaispalkan ja minimieläkkeen ansiosta turhia byrokraatteja kortistoon
  • Humanitaarinen turvapaikkakorruptio lopetettava kokonaan.
  • Julkisrahoitteisia kirjastoja ja uimahalleja suljettava - ei kaikkia, mutta toimintaa on tehostettava.

Tavoitteena elää tulojen mukaisesti ja päästä eroon turhista menoista !


Valtion ei kannata lainata rahaa yksityisessä omistuksessa olevilta pankeilta, joka pitkässä juoksussa vain huonontaa valtion rahoitusta. On aika alkaa elää omavaraisesti ja suunnittelemaan taloutta seuraavaa vaalikautta pidemmälle. Valtaan tulee äänestää poliitikot, jotka eivät tuhlaa veronmaksajien rahoja turhuuksiin ja vallan vahtikoiraksi tulee ottaa suora demokratia sitovine kansanäänestyksineen.

1 kommentti:

  1. Maksullinen terveydenhoito kaikkein vanhimmille pitäisi olla julkisessa keskustelussa ja puolueiden ykkösteema. Asiassa on saatavilla niin paljon voittoja niin vähästä luopumalla. Suomenkuvalehden mukaan muistaakseni halvin 25% toimenpiteistä kattoi jopa 63% kaikista terveydenhuollossa tapahtuvista toimenpiteistä. Siispä melkein kaikki kustannukset syntyvät kalleimmista toimenpiteistä. Leikataan 70% terveydenhuollon rahoituksesta, maksetaan halvat toimenpiteet julkisista varoista niin säästämme suunnattomasti, mutta emme joudu tinkimään juuri mistään.

    VastaaPoista