Älä usko mitä tiedotusvälineet tai viranomaiset kertovat, vaan ajattele itse omilla aivoillasi.

Valtion ydintehtävien kriittinen tarkastelu veronmaksajien näkökulmasta olennaisten ja epäolennaisten esimerkkien avulla.

26.11.2010

Kansalaispalkka on syyperusteista työttömyysturvaa kannattavampi ratkaisu - M.O.T.

Eräs perustulomalli - ei kiveen hakattu.
Eräs perustulomal
Todistan alla yksinkertaisella esimerkillä miksi kansalaispalkka on teoriassa parempi kuin byrokratialla varustettu syyperusteinen sosiaalitukijärjestelmä, kunhan yhteiskunnalla on varaa maksaa sosiaaliturva kansalaisilleen. Esimerkki on jatkoa tälle kirjoitukseelle.

Johtopäätös esimerkistä on se, että valtion (ja muidenkin) työntekijöiden palkat säilyvät samana ennen ja jälkeen kansalaispalkan käyttöönoton (paitsi potkut saaneen turhaksi todetun byrokraatin tulot tippuvat kansalaispalkan tasolle). Samaan aikaan valtion tulot kasvavat ja työvoiman saatavuus lisääntyy. Kansalaispalkka on kirjanpidollinen toimenpide eli rahaa ei tarvita mistään lisää.

Tässä kirjoituksessa ei pohdita sitä, että kuuluuko sosiaaliturvaa olla tai miten kansalaispalkka mahdollisesti vaikuttaisi jonkun henkilön työnhakumotivaatioon, vaan sitä, että jos sosiaaliturvan katsotaan kuuluvan valtion ydintehtäviin, niin kansalaispalkka on kustannustehokkampi tapa toteuttaa esimerkiksi työttömyysturva kuin nykyinen byrokratia. Kansalaispalkan määrä ei myöskään ole kiveen hakattu, iankaikkisesti, aamen, joten jos kommentoit, niin pysy asiassa. Kaikesta byrokratiasta ei voida eikä tarvitse päästä eroon, mutta on olemassa turhaa ja vähemmän turhaa byrokratiaa.



Perustelut kansalaispalkan käyttöönottamiselle:

Nykyisen tietoyhteiskunnan aikana me emme enää tarvitse papereihin perustuvaa turhaa byrokratiaa, jota työ- ja elinkeinoministeriön hallinnoimat työvoimatoimistot edustavat.

Lisäksi koska yksityiset firmat kuten esimerkiksi Barona, Varamisepalvelu, EilaKaisla ja Addecco tekevät tulosta eli hoitavat työvoimatoimiston hommat paremmin, ja koska nykyinen työkkäri-kela-byrokratia karenssiaikoineen ja rangaistuksineen lähinnä estää työttömiä ottamasta vastaan matalapalkkaisia töitä, niin mielestäni tällaisesta vahingollisesta ja turhasta byrokratiasta tulee hankkiutua eroon. Nykyisestä todella surkeasta järjestelmästä saamme kiittää SDP:tä, Kokoomusta, Vasemmistoliittoa, RKP:tä ja Vihreitä. Keskustaa unohtamatta.

Asiaan...
 Kuvitteellisessa yhteiskunnassa on 5 jäsentä - ei kansalaispalkkaa, vaan syyperusteinen sosiaaliturva kuten nykyisinkin Suomessa:

A on työtön ja saa sosiaalitukina yhteensä verovaroista 700€/kk
B on sosiaalibyrokraatti ja saa palkkaa yhteensä 1700€/kk verovaroista
C on hallintobyrokraatti ja saa palkkaa yhteensä 2300€/kk verovaroista
D on lääkäri ja saa palkkaa yhteensä 5000€/kk verovaroista
E on bisnismies, joka tienaa 20 000€/kk käymällä kauppaa ulkomaalaisten kanssa

Veroprosentti on progressiivinen:
0€ - 700€/kk    = 0%
700€-2000€/kk = 15% 700€ ylittävästä osasta
2000-3000€/kk = 25% 2000€ ylittävästä osasta
3000-4000€/kk = 40% 3000€ ylittävästä osasta
4000€/kk -       = 50% 4000€ ylittävästä osasta


Valtion verotuotot yhteensä:
0€ (A) + 150€ (B) + 270€ (C) + 1345€ (D) + 8845€ (E) = 10610€/kk
Valtion menot yhteensä:
700€/kk (A) + 1700€ (B) + 2300€ (C) + 5000€ (D) + 0€ (E) = 9700€/kk


Valtion ylijäämä: 910€/kk

 
Otetaan käyttöön kansalaispalkka, 700€/kk, joka kuuluu jokaiselle yhteiskunnan jäsenelle ja katsotaan miten käy:

A on edelleen työtön ja saa nyt KANSALAISPALKKAA yhteensä 700€/kk
B OLI sosiaalibyrokraatti ja on NYT TYÖTÖN ja saa kansalaispalkkaa 700€/kk
C on hallintobyrokraatti, joka saa palkkaa yhteensä 700€ + 1600€ = 2300€/kk verovaroista
D on lääkäri ja saa palkkaa yhteensä 700€ + 4300€ = 5000€/kk verovaroista
E on bisnismies, joka saa nyt kansalaispalkkaa 700€ ja tienaa 20 000€/kk käymällä kauppaa ulkomaalaisten kanssa.

Veroprosentti on SAMA progressiivinen (,mutta tätäkin voi säätää todellisuudessa).


Valtion verotuotot yhteensä:
0€ (A) + 0€ (B) + 270€ (C) + 1345€ (D) + 9195 (E) = 10810€/kk

Valtion menot yhteensä:
700€/kk (A) + 700€ (B) + 2300€ (C) + 5000€ (D) + 700€ (E) = 9400€/kk

Valtion ylijäämä: 1410€ (eli +500€ syyperusteiseen verrattuna)


Johtopäätös:

KAIKKIEN MUIDEN VALTION TYÖNTEKIJÖIDEN TULOT SÄILYIVÄT ENNALLAAN, MUTTA SOSIAALIBYROKRAATTI SAI POTKUT JA VALTIO SÄÄSTI 1000€.

Bisnismies sai palkankorotuksen, koska hänelle tuli hänen itsensä maksama 700€ kansalaispalkka. Hänen verotaakkansa kasvoi samalla kuitenkin 350€, joten tosiasiassa hän sai vain 350€ hyödyn.


Vaikka joku nyt alkaisikin sössöttämään siitä, että ei kansalaispalkkaa kuulu maksaa bisnismiehen tulojen päälle, koska bisnismies tienaa jo 20 000€ niin kannattaa muistaa se, että verotuksen avulla kansalaispalkan kustannuksia yhteiskunnalle voidaan säätää. Mielestäni myös bisnismiehelle ja kaikille muillekin kuuluu kansalaispalkka, jotta järjestelmä olisi mahdollisimman yksinkertainen ja kustannustehokas. Voimme säätää bisnismiehen (ja muiden työtä tekevien) verotusta siten, että hän ei hyödy eikä kärsi kansalaispalkkajärjestelmästä.

Jos bisnismiehen verotusta säädettäisiin siten, että hänen tulonsa olisivat 700€ + 19300€ = 20 000€, niin valtion tulot kasvaisivat 700€:lla.

Yhteiskunnassa sosiaalitukien sekä kansalaispalkan maksuun osallistuvat vain ja ainoastaan bisnismies, koska kukaan muu ei tee tuottavaa työtä. Koko valtion talous pyörii siis tuottavaa työtä tekevien harteilla. Jos bisnismies sairastuu tai muuttaa muualle, niin ei ole ketään, joka maksaisi työttömien sosiaalietuudet, byrokraatin palkat tai lääkärin palkat - näin on reaalimaailmassakin. Lääkäreitä kuitenkin tarvitaan, turhia byrokraatteja ei. Turhista byrokraateista täytyy päästä eroon ja heidät tulisi houkutella tuottavan tai muun tarpeellisen työn pariin kuten kaikki muutkin työttömät.
 
On huomioitavaa, että nyt oli kyse pelkistä palkkatuloista. Oikeasti byrokraatti aiheuttaa muitakin kuluja kuin palkkakuluja, joten kansalaispalkka on vieläkin kannattavampi ratkaisu.

Jotta kaikenmaailman sosiaaliturvan vastustajat saadaan vaimennettua, niin fakta on se, että tässä kyseisessä esimerkissä E on bisneksistään huolimatta sosiaalidemokraatti eli kannattaa sitä, että koko valtion sosiaaliturva ja -palvelut maksetaan hänen varoistaan. Tiedän, että tämä on monille vaikea ymmärtää, mutta on mahdollista, että tällaisiakin ihmisiä on olemassa. Heitä kutsutaan hyväsydämmisiksi nettoveronmaksajiksi.

Tämä esimerkki todistaa sen, että syyperusteisen byrokratialla hoidetun sosiaaliturvan tilalle kannattaa ottaa käyttöön kansalaispalkka/perustulo. Perustulon määrä voi olla jotain muuta kuin 700€/kk, mutta sen on oltava kaikille sama, jotta itse järjestelmä pysyy yksinkertaisena. Kansalaispalkka on käytännössä kirjanpidollinen toimenpide eli rahaa ei tarvita mistään lisää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti