Älä usko mitä tiedotusvälineet tai viranomaiset kertovat, vaan ajattele itse omilla aivoillasi.

Valtion ydintehtävien kriittinen tarkastelu veronmaksajien näkökulmasta olennaisten ja epäolennaisten esimerkkien avulla.

24.11.2010

Hyvinvointivaltion ydintehtävät - TOP 10.

Sosiaaliliberasmi on lähinnä sitä, mitä pidän parhaana hyvinvointivaltion valtiomuotona. Käsitteestä voidaan aina kiistellä, mutta wikipedian mukaan:

Sosiaaliliberalistisen moraalin mukaan yhteiskunnalla ei ole oikeutta moralisoida kansalaisiaan, mutta yhteiskunnan tehtäviin kuuluu mahdollisuuksien tasa-arvon turvaaminen kaikille kansalaisilleen.

Tyypillisesti sosiaaliliberaaleilla tarkoitetaan niitä, jotka kannattavat vapaata markkinataloutta ja yksilönvapautta mutta jotka, eräistä markkinalibertalisteista poiketen, vaativat verorahoitteista sosiaaliturvaa, sekä tarpeellisiksi katsomiaan markkinahäiriöiden tai negatiivisten ulkoisvaikutusten korjausmekanismeja, esimerkiksi kilpailulainsäädäntöä, kuluttajansuojelua ja työsuojelua laein.

Veronmaksajia ei tule pakottaa tähän.
Veronmaksajia ei tule pakottaa tähän.


80% negatiivinen vapaus:
Koska valtiolla ei ole oikeutta moralisoida kansalaistensa elintapoja, niin ihmiset olisivat negatiivisen vapauden perusteella vapaita valtion turhasta pakkovallasta, jota kaikenlaiset vanhoillismieliset suvaitsevaisrasistit kuten vaikkapa sisä- ja ulkoministeriöissä eräät henkilöt kannattavat. Alkoholia ja muita huumeita saa käyttää omalla vastuulla, sananvapautta arvostettaisiin ja ihmiset voisivat huoletta ilmaista asiallisesti argumentoituja mielipiteitään ilman pelkoa poliittisista ajojahdeista tuomioistuimissa. Valtiolla on oikeus kerätä veroja, mutta hyväntekeväisyyteen ja muuhun ideologiaan perustuviin asioihin, johon yksityiset ihmiset voivat itse omilla valinnoillaan vaikuttaa, ei tule yhteiskunnan rahoja haaskata.

20% positiivinen vapaus:
Positiiviseen vapauteen perustuen valtion tehtävä olisi taata jokaisella mahdollisuus lähteä samalta viivalta. Valtion tulisi siis tarjota mahdollisuus koulutukseen, terveydenhuoltoon ja sosiaaliturvaan kaikille kansalaisille. Jokainen on vapaa toteuttamaan itseään parhaalla katsomallaan tavalla - muita vahingoittamatta. Kerjääminen ja kaupustelu sallittu. Myös huoraaminen ynnä muu suvaitsevaiston mielestä (paradoksaalisesti) paheksuttavan toiminnan tulee olla sallittua. Taiteita ja kulttuuria tuettaisiin vain sen verran, jota koulutuksen kautta olisi mahdollista. Apurahojen, opintotukien ja työttömyystukien sijaan niukka kansalaispalkka korvaisi asumisen ja toimeentulon syyperusteiset sosiaalituet, joka maksettaisiin iän mukaan porrastetusti kaikille Suomen kansalaisille.

Valtion ydintehtävät ja mekanismit niiden toteuttamiseks:
  1. Demokratian ylläpito - Sveitsin mallin mukaisesti suora demokratia edustuksellisen demokratian tukena myös kuntatasolla. Sananvapaus, ei jumalanpilkkalakeja eikä muitakaan yksilön oikeuksia polkevia yhteiskunnan yksilöä kohtaan harjoittamaa rasismia ja epätasa-arvoa ylläpitäviä lakeja. Ei siis positiivista eikä muutakaan syrjintää. Väkivallalla uhkailun tulee olla laitonta - kunnianloukkauskynnys tulee olla korkea ja julkisuuden henkilöillä vielä korkeampi. Kansalaisilla oikeus aseisiin, koska poliittinen johtokin voi myydä oman maansa. 
  2. Maanpuolustus - oma ja/tai EU. Maanpuolustus - ei hyökkäys.
  3. Sisäinen turvallisuus ja järjestyksen vaaliminen - Nykymallin mukaan riippumaton poliisi ja oikeuslaitos. Vähän enemmän riippumattomampi oikeuslaitos olisi kiva ja enemmän yksilön oikeuksia kunnioittava poliisi (ei kotietsintöjä ilman kunnon näyttöä).
  4. Terveydenhuolto ja pelastuskoneisto - Nykymallin mukaan mahdollisesti osittain kilpailutettuna. Peruslääkäripalvelut voisi hajauttaa kaupungeissa kotitoimistoihin.
  5. Toimivan ja oikeudenmukaisen rahajärjestelmän ylläpito - talousdemokratian mukaisesti vain valtion tulee omistaa oikeus luoda rahaa. Valtio ja kunnat voisivat myös omistaa omia pankkeja rahoituksensa varmistamiseksi.
  6. Koulutus - Nykymallin mukaan mahdollisesti osittain kilpailutettuna.
  7. Minimisosiaaliturva - Työntekoon kannustava niukka kansalaispalkka, jolla tulisi kattaa ruoka- ja asumiskustannukset. Esimerkiksi 650€/kk 25-65 vuotiaille. Ei sossun harkinnanvaraisia
  8. Minimiverotukseen pyrkiminen - Tuottavan työn vastaanottamiseen kannustava progressiivinen verotus niin palkka- kuin pääomatuloistakin yhdistettynä niukkaan kansalaispalkkaan ja minimivirkamiespatteristoon. Ei virkamies- ja sosiaaliarmeijaa hyysäämään ja paapomaan kotimaisia tai vieraitakaan "asiakkaita", ei tukea taiteille ja muille harrastuksille. Alkoholia ja muita elämisen kannalta ei-välttämättömiä tuotteita voitaisiin verottaa raskaammin kuin esimerkiksi elintarvikkeita, mutta valtion tehtävänä ei tulisi olla verottaminen ja eettinen verorahoilla mässäily. Riippuen tietenkin enemmistön mielipiteestä.
  9. Kilpailuun perustuvan markkinatalouden ylläpito - rahamäärän säätely, markkinoiden valvonta ja monopolien/kartellien purkaminen. Työlainsäädännön valvonta.
  10. Pitkän tähtäimen ihmislajin säilymisen tavoite globaalisti - ei humanitaarista apua liikakansoituksen ongelmien ruokkimiseen. Ei näennäisvihreitä poliittisia ratkaisuja. Ei rahallista tukea köyhille maille, vaan infrastruktuurin rakentamista, aidon demokratian tukemista, jne. Mikäli enemmistö tätä kannattaa.

Jokainen ihminen on syntyessään vapaa. Valtio riistää näitä vapauksia väkivaltakoneiston (poliisi, oikeus, vankila) uhalla. Näitä vapauksia tulisi riistää mahdollisimman vähän samalla kuitenkin turvaten jokaiselle kansalaiselle mahdollisuuden osallistua yhtä hyvien korttien jakoon kykyjen mukaan. Muiden valtioiden ongelmien ratkaisuihin voitaisiin osallistua paikallisesti - ei pikavippejä ilman vastuuta. Vaurauden ja onnellisuuden tavoittelu eivät ole synti, vaikka valtiovalta niin haluaakin etenkin nettoveronmaksajien ajattelevan.

Valtio on sairaus, johon ei ole lääkettä, mutta jonka oireita voidaan lievittää. Valtio on välttämätön paha, koska ihmiset eivät muutoin osaa elää rauhassa. Valtio voi kuitenkin tarjota myös palveluita, jotka hyödyttävät kansalaisia. Valtio ei ole kansalaisten hallitsija, vaan valtion omistavat kansalaiset. Valtiolla ei ole oikeutta moralisoida kansalaisten toimintaa, kunhan toiminta ei merkittävästi ja todistetusti rajoita toisten kansalaisten vapauksia. Virkamiehet ovat kansan palvelijoita - veronmaksajat eivät maksa veroja virkamiesten iloksi, vaan koko kansakunnan hyvinvoinnin ja tulevaisuuden hyväksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti