Älä usko mitä tiedotusvälineet tai viranomaiset kertovat, vaan ajattele itse omilla aivoillasi.

Valtion ydintehtävien kriittinen tarkastelu veronmaksajien näkökulmasta olennaisten ja epäolennaisten esimerkkien avulla.

24.11.2010

Näinkö pankit luovat rahaa tyhjästä?

Jokaisen olisi hyvä tutustua tähän KTT Asko Korpelan nettisivuun, jossa selitetään erittäin kootusti miten raha- ja pankkijärjestelmä toimii, mitä raha on, miten rahamäärä vaikuttaa hintoihin, mitä tarkoitetaan BKT:llä ja ennenkaikkea - miten rahaa luodaan pankeissa tyhjästä kassareservijärjestelmää hyväksikäyttäen.

Kun menet pankkiin anomaan asuntolainaa, niin jos sinulla on esim 20% käsiraha, niin lainan saa, koska pankki voi luoda loput rahat tyhjästä - ja tästä hyvästä sinä siis maksat korkoa pankille.
Eikö olekin reilu vaihtokauppa - pankki saa nyhtää sinun selkänahastasi korkoa lainan takaisinmaksun lisäksi ja sinä saat pankilta tyhjästä luotua rahaa?

Miten? Asko Korpela ohjeistaa (kuvat todennäköisesti tekijänoikeuksilla suojattu):
"F30.2 Rahan luominen yhden pankin järjestelmässä

Osassa (a) ainoalla pankilla on talletuksia $400 mill, lainoja $300 mill, ja reservejä $100 mill. Pankilta vaadittava kassareserviprosentti on 25.
Kun pankki saa $1 mill, osa (b), sillä on ylimääräisiä reservejä. Se lainaa $3 mill ja siten luo $3 mill suuruiset talletukset. Osassa (c) nähdään, että talletukset kasvavat $3 mill ja lainat kasvat $3 mill.

F3002.jpg

F30.3 Pankkitalletusten kerrannainen luominen

Kun pankki saa talletuksia, se pitää niistä 25 % reserveinä ja lainaa ulos 75 %. Annetut lainat palaavat uusina talletuksina johonkin pankkiin. Tämä pankki pitää saamastaan 25 % reserveinä ja lainaa edelleen 75 %. Prosessi jatkuu kunnes pankkijärjestelmä on luonut niin paljon talletuksia, että ylimääräiset reservit on sidottu. Tämä asetelma näyttää talletusten ja lainojen luomisen kierros kierrokselta. Prosessin loppuun mennessä reservien lisäys $100 000 luo $400 000 suuruiset lisätalletukset.
F3003.jpg"

Voisiko joku kertoa, että miksei pankkien omistajilla ja pankeissa töissä olevilla ihmisillä ole mitään vastuuta tyhjästä luomansa pankista ulos lainatun rahan takaisinmaksusta? 

Kun pankkijärjestelmässä on pelattu liikaa pokeria ja se uhkaa kaatua, niin jos kerran laskun maksavat veronmaksajat, niin myytäisiin nyt ensin edes koko pankin henkilökunnan ja omistajien varallisuudet ja sitten vasta kaivettaisiin veronmaksajien kuvetta?

Onhan lihakauppiaskin vastuussa myymästään lihasta - miksei pankin omistajat ja johtajat ole vastuussa myymästään rahasta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti